Beter voor milieu

Het lastenboek houdt een middelen- en resultaatsverbintenis in.

De controle op de landbouwmethodes start bij de producent en garandeert de consument een kwaliteitsvol product.

De lastenboeken waar alle partijen zich moeten aan houden (en waar ze ook op gecontroleerd worden) onderscheiden zich van de andere klassieke landbouwproductie en zijn verschillend en specifiek voor elke sector (zuivel, rundsvlees, varkensvlees, kip, eieren en eiproducten, olie...)

Het lastenboek houdt een middelen- en resultaatsverbintenis in en zorgt voor een consistente kwaliteit van de producten.

Middelen verbintenis

  • Omega 3 bronnen moeten zo veel mogelijk lokaal én traceerbaar zijn.
  • Enkel volwaardige zaden en planten zullen volgens de middelenverbintenis in overweging genomen worden (geen palmolie en -derivaten en evenmin chemische additieven). Zaden die volgens de traditionele methodes gekookt en gereinigd worden in plaats van rauwe zaden. Hierdoor worden bepaalde anti-nutritionele factoren geëlimineerd.
  • De zaden en planten-leveranciers moeten erkend worden door de leden van HFA, die de middelenverbintenis onderschrijven.
  • De herintroductie van omega 3-rijke gewassen zoals lijnzaad, koolzaad en luzerne zorgt ervoor dat onze landbouw diverser wordt. Dit heeft een positief effect op onze lokale fauna en flora.

Resultaatsverbintenis

  • Om de nutritionele kwaliteit blijvend te garanderen, worden door een onafhankelijk organisme op geregelde basis vetzuuranalyses uitgevoerd.
  • De labo-analyse van het vetzurenprofiel (de verhouding van omega 6/omega 3 = 4 à 5) gebeurt in België in een onafhankelijk labo (Department of Animal Production Lanupro: www.lanupro.ugent.be).
  • Elke schakel in de voedselketen wordt aansluitend op de eigen en reeds bestaande controles beoordeeld en gecertifieerd door een OCI (een door het Federaal Voedselagentschap erkende certificerings- en keuringsinstelling).